Hundarnas namn och rasstandard

Smeknamnen på våra hundar:

Då kennelnamnen inte får plats på flikarna, 

i menyraden till vänster, så hittar ni dem här i stället.

Phalène


Hanar:


Macollie Rising Cloud......................."Bozzy"Tikar:                                               

Beautiful Hope Holy Crap...……...... "Hollie" 

Macollie Japrick.........……...…........ "Smilla"

Vittoria's Magnifique........................."Maggie"

Papillon

Hanar:

Lindatorps Adorble Amarillo.............."Beanie"


Tikar:

Ärtvickans Skrållan .......................  " Skrållan "

Alex' Fantastic Fary Tale................. " Pixie"Phalène

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Phalène kommer ursprungligen från Belgien och Frankrike. Rasen är känd sedan 1500-talet på målningar tillsammans med högre ståndsfolk. Phalène betyder nattfjäril på franska. Namnet syftar på öronens likhet med fällda vingar hos en vilande nattfjäril. I Sverige fanns rasen långt innan den registrerades hos Svenska Kennelklubben, men först på 50-talet började regelrätt uppfödning med importer från England. 1967 bildades rasklubben, PhalèneSällskapet.

Användningsområde

Rasen är mycket allsidig, lättlärd, charmig och behaglig. Pigg och alert, men aldrig jobbig med sitt behändiga format. Den är dessutom vacker och lättskött. Det är många individer som deltar i såväl lydnad, bruks som agility med stora framgångar. En phalène fordrar inte alltför mycket och är så mångsidig att man kan hitta på nästan vilken aktivitet som helst. Med glädje ställer den upp.

Hälsa

En sund ras som ofta blir mycket gammal. Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom). Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör regelbundet undersökas.

Egenskaper / Mentalitet

Phalène är en intelligent och allsidig sällskapshund. Det är en hund full av energi, som älskar att samarbeta med sin ägare. Rasen är en utpräglad familjehund. Den har stort behov av närhet och kroppskontakt och vill vara med där något händer. Temperamentet skall vara vänligt, socialt, glatt och alert utan inslag av stress eller nervositet.

Storlek och utseende

Phalène är en liten dvärgspaniel, sunt och harmoniskt byggd, med silkig päls och med eleganta rörelser. Mankhöjd är ca 28 cm. Kroppslängden överstiger mankhöjden något. Eftersom de hängande öronen i hög grad bidrar till rasens namn är dessa en viktig detalj. Rasen ska inte förväxlas med den andra varianten, papillon, vilken har stående öron. Dessa varianter kan födas i samma kull, men räknas som två olika raser.

Pälsvård

Rasen har en mycket lättskött päls, vilken inte behöver badas så ofta och inte heller trimmas.

Övrigt

Om du planerar för hund köp då en phalène från en seriös uppfödare. När man väljer valp är det viktigt att det finns så många led av phalène som möjligt i stamtavlan, för att vara mer säker på att valpen får rätt variant av öron.

*****************************************************************************************

Papillon

Ingår i grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Papillon är en gammal fransk/belgisk ras, känd sedan 1500-talet, som var populär vid hoven.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund. Tack vare sin lättlärdhet används den ofta till hundsporterna agility och lydnad.

Hälsa

En sund och frisk ras som ofta blir mycket gammal. Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom) vilket idag inte är något större problem inom rasen. Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör undersökas innan parning.

Egenskaper / Mentalitet

En livlig ras, som älskar att vara med där något händer. Lättanpassad i olika miljöer. Mycket klok och lättlärd.

Storlek och utseende

Dvärghund med mankhöjd på ca 28 cm. Mycket vacker och elegant med stora stående öron. Öronens form och ansättning har givit rasen dess namn papillon (fjäril på franska). Vit, silkig päls med få klart avgränsande fläckar i alla standardenliga färger. Rasen ska inte förväxlas med den andra varianten, phaléne, vilken har hängande öron. Dessa varianter kan födas i samma kull, men räknas som två olika raser.

Pälsvård

Den kräver inte så mycket pälsvård. Enkel päls, vilken är lätt att kamma ut. Tovor kan dock bildas vid öronen och på insidan av låren.

Dessa texter är framtagna i samarbete mellan SKK och rasklubbarna.

Nej. Det är inte siamesiska tvillingar. =)